به نام خدا
دراین پست تصمیم داشتم که درس 7 از کتاب عربی هفتم را مورد بررسی قرار دهم اما دونکته باعث شد که ازاین کار صرف نظر نموده و به نکات دیگری بپردازم
1- هنوز تا رسیدن به درس 7 راه زیادی مانده است که ان شاءالله تا هفته آینده به آن خواهم پرداخت
2- همکاران عزیز دراین روزها درگیر امتحانات عربی هستند ونکاتی را در این باره لازم است که مد نظر قرار دهیم.
ضمنا پاورپویینت درس 5 که قبلا منتشر نموده ام (اینجا) با تغییراتی آماده شده است. تغییرات آن عبارتند از : درشت تر شدن فونتها برای داشتن دید بهتر ونیز گویا شدن این پاورپویینت.
برای گویا شدن پاورپویینت ها مجبورم که صوت رابرروی هر آیتم به صورت WAV همراه کنم که قطعا کیفیت آن پایین می آید و اگر بخواهم به صورت MP3 صداها رابرروی آن قرار دهم به هنگام انتقال، صداها منتقل نمی شوند و از دوستان عزیز خواهش می کنم اگربرای این کار راهی به نظرشان می رسد راهنمایی بفرمایند چون هم کیفیت کار بالا می رود و هم کار بنده راحت تر می شود.
طی یک ماه ونیم گذشته سؤالات بسیاری از همکاران عزیز در سرتاسر کشور ارسال شده است که این عزیزان لطف نموده اند و نظر بنده را خواسته اند، یا این که این نمونه سؤالات را در فضای مجازی مشاهده نموده ام که برخی نکات و ایرادات در اکثر آنها مشترک بوده است وبا اهداف کتاب همخوانی ندارد.
می توانید نمونه سؤالات نگارنده این متن را در دوپست در همین وبلاگ ملاحظه فرمایید. (اینجا) و (اینجا) که حتی الامکان منطبق بر اهداف کتاب و توصیه های مؤلفین محترم می باشد و نمونه سؤال به رؤیت برخی از این عزیزان نیز رسده است. به عنوان نمونه، به این سؤالات توجه کنیم و باز هم توجه داشته باشیم که به هیچ عنوان نباید ازاین نوع سؤالات درامتحاناتمان استفاده کنیم چون اگر قرار بر این نوع سؤالات بود ، قطعا کتاب قبل خیلی بهتر و راحت تر بود و نیازی به تغییر کتاب نبود:
ادامه مطلب را کلیک کنید.
پیشاپیش از همکارانی که نمونه سؤالاتشان در این پست آمده است عذر خواهی می کنم چون هدف نشان دادن اشکالات و اصلاح آنهاست.
إِنْ أُرِیدُ إِلا الإصْلاحَ مَا اسْتَطَعْتُ وَمَا تَوْفِیقِی إِلا بِاللَّهِ عَلَیْهِ تَوَكَّلْتُ وَإِلَیْهِ أُنِیبُ (٨٨هود)
1- کدام کلمه ی زیر جمله ی « آفةُ العِلمِ ... . » را کامل می کند ؟ الف) امان ب) فَریضَةٌ ج) عمود د) نسیان
2- نام هر تصویر را زیر آن بنویسید.
3- لغات زیر را ترجمه کنید جبل(........) صورة(..........) صف(..........) مجالسة (..........)
4- برای هر یک از تصاویر زیر یک جمله عربی بنویسید . تصویر دو صندلی تصویر دو دختر
5- متن زیر را به عربی بنویسید . این ،چوب بزرگی است.پنجره، از چوب است. محمد ،در مدرسه است .پنجره کلاسش ،پاکیزه است .
6- موارد خواسته شده را بنویسید. قَلِیل (متضاد) ........... نَعَمْ(متضاد)............. أَ(مترادف) ............. مُوَفّق(مترادف) .............
7- متضاد کلمات زیر را ذکر کنید عالم(...........) جمیل(..........)
8- مترادف کلمه ی زیر را ذکر کنید الطالب(............) الناجح(............)
9- مؤنث اسم های زیر را بنویسید الف(ولد........ ب(ذلک........ ج(طبیب.......... د(رجل.............
10- مفرد اسم های زیر را بنویسید الف( العلماءِ........... ب( موفقون......... ج(بیتان........ د( مدرسات..........
11- اسم های زیر را بصورت جمع بنویسید الف(صف............ ب(شاکر..............
12- مونث هر کلمه را ذکر کنید طبیب(........) شاعر(.........) هذا(.........) ذلک(.......)
13- جمع مذکر کلمات زیر را ذکر کنید صابر(..........) مجهول(............)
14- جمع مونث هر کلمه را ذکر کنید العاقلة(.......) ناجحة(............)
15- جمع هر کلمه را ذکر کنید شاکر(......) معلمة(..........) قصة(.......) جبل(........)
16- جمله های زیر را به صورت مُثنی بنویسید. الف:هذا الطالبُ، مؤدبٌ. ب:هذه المَرأةٌ، مسرورةٌ.
17- در کلمه ی «ثَمَرٍ»به ترتیب حرف«ث» و «ر» چه علامتی دارد. ث: ................... ر: .....................
18- در پاسخ به دو کلمه ی پُرسشی« هل»و«أ»ازکلمات «.......» و «.....» استفاده می کنیم.
خب حال بپردازیم به نقد این سؤالات وقبل از آن به چند نکته ار توصیه های معلمین وکتاب راهنمای معلم توجه کنیم:
- صفحه 5 خلاصه راهنما: آنچه باید سرلوحۀ تدریس و ارزشیابی معلّم قرار بگیرد؛ این است که: «ترجمه از فارسی به عربی و ساختنِ جمله از اهداف عربی سال اوّل نیست.» - صفحه 11 و35 خلاصه راهنمای معلم: هدف تا پایانِ کتاب فقط این است که دانش آموز بتواند درست بخواند و درست ترجمه کند به عبارت دیگر ترجمه از فارسی به عربی، چه در کلمه و چه در جمله، ممنوع است جزء اهداف آموزشی کتاب عربی سال اوّل متوسّطه نخست(پایه هفتم)نیست. - صفحه 13 کتاب خلاصه راهنمای معلم: در هیچ موردی ترجمه فارسی به عربی وجود ندارد. این امر باید در تدریس و ارزشیابی لحاظ شود. - صفحه 15 کتاب خلاصه راهنمای معلم: هدف این است که دانش آموز بتواند این جمله ها را درست بخواند و درست به فارسی ترجمه کندو مذکّر یا مؤنّث بودن هریک را از دیگری تشخیص دهد. امّا مطلقاً لازم نیست که از فارسی به عربی تولید جمله کند. - صفحه 15 کتاب خلاصه راهنمای معلم: شعارمؤلّفان این است که در سال اول ساختن یعنی ترجمه از فارسی به عربی را از دانش آموز نخواهیم؛ به همین منظور جهت ساده سازی تمرین، نام تصاویر را در کنار صورت سؤال نیز آوردیم. - صفحه 22 کتاب خلاصه راهنمای معلم: برای تسهیل آموزش کلمات متضاد در گوشه ای آمده است و انتظار می رود در امتحانات نیز همین روش انجام گیرد تا آموزش و ارزشیابی تسهیل شود و شیوه ای جز این مردود است؛ یعنی نباید معلّم ازدانش آموز بخواهد کلمه متضاد را از حافظه خودش استخراج کند؛ مثلاً چنین سؤالی مورد تأییدنیست. متضاد این کلمات را بنویسید: صَعب# ....... غالیة#.........
- صفحه 45 کتاب خلاصه راهنمای معلم: دربحث متضاد ومترادف، انتظار می رود معلّمان عربی در طرّاحی سؤالات امتحانی شیوه های مشابه کتاب را پیاده کنند. - صفحه 12 کتاب خلاصه راهنمای معلم: در ارزشیابی های گذشته مرسوم بود که معلّم مفرِد کلمه «الطالبَتانِ » را از دانش آموز می خواست در ارزشیابی کنونی چنین هدفی مورد نظر نیست؛
فکر کنم با کنار هم قرار دادن این راهنمایی ها و آن نمونه سؤالاتی که در بالا آمده است نیاز به توضیح و نقد سؤالات بالا نباشد.
درمورد نمونه سؤال ردیف 16 هم نکته ای است که تأکید شده است بخش بدانیم به هیچ عنوان مستقیما مورد سؤال واقع نشود و سؤال ردیف 17 هم تاکید شده که از بخش نکته ها هیچ نوع سؤالی طرح نشود و فقط محض یادآوری دانش آموزان می باشد.
برای دانلود پاورپویینت گویای درس 5 لینک زیر را کلیک کنید که برروی پیکوفایل می باشد.
نظرات شما عزیزان: